Λουτρά της Ρήγαινας
Λουτρά της Ρήγαινας
Στα βορειοανατολικά του Μουτουλλά (2 – 3 Km) βρισκόταν ο Υστεροβυζαντινός – Μεσαιωνικός οικισμός Μάραθος. Τον Μάραθο επέλεγαν για τη θερινή διαμονή τους ο Ρήγας και οι άρχοντες του τόπου. Η Ρήγαινα, με τις αρχόντισσες και τις γυναίκες της συνοδείας της μετέβαιναν σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς μέρος, με θειούχα νερά, στον ποταμό της Μαραθάσας λίγο έξω από το Μουτουλλά, όπου έκαναν το μπάνιο τους. Στον χώρο υπάρχει μέχρι σήμερα βαθούλωμα σε σκληρό βράχο, όπου καθόταν η Ρήγαινα όταν έπαιρνε το μπάνιο της, το γνωστό μέχρι σήμερα «Μαειρισσίν». ‘Ολοι οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν την παράδοση για τα «Λουτρά της Ρήγαινας» στον Μουτουλλά.
Το «Χλιό»
Το «Χλιο»: Η λέξη «χλιο» προέρχεται από τη φράση «Χλιο νερό» (=χλιαρό νερό), λόγω του ότι το θειούχο νερό που βγαίνει στο μέρος έχει μια σταθερή θερμοκρασία, ψηλότερη από το νερό του ποταμού.
Το «Χλιο» βρισκόταν λίγα μέτρα παρακάτω από τα «Λουτρά της Ρήγαινας». Στο μέρος αυτό μετέβαιναν οι γυναίκες του Μουτουλλά για να πλύνουν τα ρούχα τους. Το «Χλιο» μεταφέρθηκε τη δεκαετία
του 1940 σε μέρος 150-200m παρακάτω, με καλύτερη πρόσβαση, όπου κατασκευάστηκε πλύστρα (χώρος πλυσίματος) από μπετόν. Μέχρι και τη δεκαετία του 1960 οι γυναίκες του Μουτουλλά έπλεναν τα ρούχα τους εκεί, με τα πόδια τους, κτυπώντας τα με τη φαούτα.
Τα δύο πιο πάνω αξιοθέατα συμπεριλαμβάνονται στο μονοπάτι μελέτης της φύσης ” Τα Λουτρά της Ρήγαινας και το Χλιο”