Ιστορία

← Πίσω

Ο Μουτουλλάς

Ιστορικά στοιχεία
panoramiki
Πανοραμική θέα προς τον Μουτουλλά

Δε γνωρίζουμε ποια είναι η αρχή του οικισμού που σήμερα φέρει το όνομα Μουτουλλάς. Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά του ονόματος «Μουτουλλάς» στην κτητορική επιγραφή της εκκλησίας της Παναγίας του Μουτουλλά. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κτήτορες της εκκλησίας ήταν ο Ιωάννης Γερακιώτης (Μουτουλλάς) και η σύζυγός του Ειρήνη.

panagia_moutoulla
Η εκκλησία της Παναγίας του Μουτουλλά

Από αναφορές που υπάρχουν στον κώδικα 1129 του Παρισιού οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η εκκλησία της Παναγίας ήταν ιδιωτικός ναός που κτίστηκε σε οικισμό που υπήρχε στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά δε γνωρίζουμε το όνομα που είχε αυτός ο οικισμός. Ο οικισμός αυτός φαίνεται πως, σε κατοπινά χρόνια, ονομάστηκε Μουτουλλάς. Ο Μουτουλλάς, (Modoula) αναφέρεται σε μεσαιωνικούς χάρτες, καθώς και σε καταλόγους της εποχής των Ενετών.

Ο πληθυσμός του Μουτουλλά αυξήθηκε όταν κατέφυγαν σ’αυτόν κάτοικοι από τον οικισμό Μάραθο που βρισκόταν στα ανατολικά του Μουτουλλά. Όλη σχεδόν η περιοχή που καταλάμβανε ο οικισμός του Μαράθου ανήκει σήμερα σε κατοίκους του Μουτουλλά. Δε γνωρίζουμε πότε καταστράφηκε ο Μάραθος και ποια ήταν η αιτία της καταστροφής του. Η πιο πιθανή αιτία είναι ο οικισμός να καταστράφηκε από επιδρομή των Τούρκων στις αρχές του 17ου αιώνα.

Φορολογικοί κατάλογοι της Τουρκοκρατίας (1800, 1820, 1825) αναφέρουν 25-35 ονόματα φορολογουμένων (αρρένων, ηλικίας 14-60 ετών).

Το έτος 1885 άρχισε να λειτουργεί σχολείο στο Μουτουλλά που στεγάστηκε σε υφιστάμενο παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα. Πριν από την ίδρυση σχολείου στο χωριό , αριθμός παιδιών φοιτούσαν σε σχολεία που λειτουργούσαν στον Πεδουλά ή στα μοναστήρια Ιωάννη Λαμπαδιστή, Κύκκου και Τροοδίτισσας.

Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. Είναι ένας επιβλητικός ναός βυζαντινού ρυθμού που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Κτίστηκε το 1938 σε χώρο που υπήρχε παλαιότερος ομώνυμος ναός.

agia_paraskevi
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής